onsdag 29. juli 2015

Mytende gjess 2015.

Året rusler sin vante gang med mange vante aktiviteter. Skrivekløen er som alle ser litt mildere enn lysten til å henge ute med kikkert og kamera i sommerkveldene. Men etter litt oppmuntring, og tilskudd av fine bilder fra Morten Brandt kommer her et lite referat fra sommerens vakreste eventyr. En riktig OA RG spesial, fangst av mytende hvitkinngjess.

En sjeldent effektiv aften i kjente omgivelser innerst i Frognerkilen.
 

Greie folk og greie fugl. Skulle tro de fleste hadde vært med på dette før!

Det ble 101 fugl i rusa. Jeg har aldri vært med på mer en ca 75 på de siste 12-14 årene. Helt vanvittig, det var vel 10-12 som ble liggende på vannet, men resten var kjempekule.

 
 
58 av 101 fugl hadde vært med på dette en eller flere ganger tidligere. 8 av de 11 personene som var med hadde gjort dette før. Prosentregningen kan du gjøre selv.
 


Vi merket 43 nye fugler. Dette er veldig bra. (72 i 2002, 36 i 2005, 55 i 2006, 47 i 2008, 33 i 2014.) 13 av disse var unger av året. Jeg ønsker meg alltid litt fler av dem og undres over hvor alle disse umerkede voksne fuglene kommer fra.
Det ble ettermonterte fargering på to som hadde stålring fra tidligere. Den eldste merket i Frognerkilen i 2005, den andre ved Østensjøvannet i 2006. De er ikke slett sett hvert år siden. Luringer.
Vi byttet ut 13 plastringer. 4 var ødelagt, resten var gått opp i gammelt, dårlig lim. Vi har lært litt under veis.
43 fugl ble sjekket og hadde begge ringer helt i orden.
Eldste fugl innom var ASA. Hun er merket som hekkende 3k+ i 1992. Det er 4-5 åre før yngste ringmerker ble født!
 
 

Je suis un peu incertain si les touristes français étaient les plus étonné qu’Eric a une bernache à la main, ou qu'il leur parlait en français.

 
 
 

 


Svanene på Smestad som noen av oss besøkte til slutt var totalt matlei. Selv et vegg til vegg teppe med brød lot ikke friste hverken dem eller endene. Dette bekymrer meg jo selvfølgelig veldig, men jeg tro vi alle sammen skal være kjempe fornøyd med knall innsats.
Det er ingen andre i landet som ekspederer 100 gjess på mindre en to timer!
 

 

mandag 13. juli 2015

Sandsvaler

En lokalitet med navn Brattsand må jo høres bra ut hvis du er sandsvale. På tur 17. maihelgen var vi innom både over og under reirhullene og skumle planer ble lagt.

Hullene var litt høyt plassert til å sette opp nett under. Over var det derimot fint å sitte. Dermed ble to billige 5 meters teleskopstenger kjøpt inn på Clas Ohlson og nesten glemt igjen hjemme før vi i dag fikk vi testet om planen fungerte. Nettet ble festet på nest ytterste ledd og fikk lodd i nedre hjørner for å kunne senkes ned. Litt buet ble det på midten.

Svoger Morten i aksjon

Fugler som flyr fort og fanger bittesmå insekter ser godt. Sandsvaler er intet unntak. De klarte fint å se nettet i sollyset mot den lyse sanden. Trikset ble å vente til en svale hadde fløyet inn for deretter å senke nettet foran og vente et minutt eller to til de kom ut igjen. Fem fikk ring før regnet kom og vi ga oss.