torsdag 22. mai 2014

Statussjekk i kassene på Fornebu

Begynnelsen av mai var travel for meg med arrangementer i bl.a. Østfold og selv om temaene der ikke hovedsaklig var fugl hadde jeg nett oppe for å demonstrere ringmerking. Det var mye vendehals rundt nettstedene, men ikke noen steder ville de i nettet. Hadde vært morsomt å kunne vise den merkelige fuglen for folk - de fikk klare seg med troster, fink og meis istedet og barna var heldigvis like happy uansett når de fikk slippe fuglen.

 Men dette har gjort at jeg ikke har hatt så god kontroll på hvordan ting utviklet seg i kassene på Fornebu. Tidligere i vår ble jo alle  kassene rehabilitert. Har fått med meg at omtrent alle stærkassene på ett tidspunk hadde syngende stær så det virket jo som suksess, Carsten nevnte skogduene i uglekassen samt John Martins effektivitet og en trekryper kasse hadde rugende fugl og 5 egg. Utover det ingen aning...

Mandag og tirsdag fikk jeg gått over alle kassene både på Lilleøya og i Storøykilen...
















Stæren har vært tidlig ut på Fornebu i år – for de var det i siste liten alle var overmåte store og i to kasser var de utføyet allerede... Fikk merket 25 pullus av stær fordelt på fem kasser – tre kasser til har kull, men to av de var så høyt plassert at jeg ikke tok sjansen med min rygg å klatre opp (prøvde men ga opp). I tillegg var kassen i lønna hang så løst/merkelig til at jeg ikke i det hele tatt prøvde når jeg så at ungene ble matet i hullet, dvs store unger.

Når det gjelder disse tre kassene må andre enn meg ta de i fremtiden eller evt.flyttes mer tilgjengelig. Må innse at jeg ikke kan gjøre slike sprell lenger.
Det er unger i hvertfall en av de tre fargerike kassene og ellers har resten av kassene bare reirmateriale uten fugl eller egg.

I slutten av april fant jeg som nevnt trekryper i en av de eminente kassene Carsten har lagd. Ganske happy for det gledet jeg meg til å merke de nå - ikke så mange gangene jeg har merket de vakre småtassene. Men akk de vokser jo så raskt - når jeg tittet inn åpningen igår blunket en liten håndfull skjønnheter tilbake. Selvfølgelig alt for store til at jeg i det hele tatt vurderte å prøve merke de. Bedre timing neste gang kanskje?



Meisene derimot ser ut til muligens å ende opp med en like begredelig sesong som fjoråret her ute. De fleste kassene inne holder alle stadier fra tom med vepsebol (alle ble selvfølgelig fjernet), kun litt mose til halvferdige reir og forlatte egg. Det var 5 kasser med rugende meis og 4 kull med helt nyklekte pullus... Tiden får vise hva sesongen ender på for meisene i år.

Ellers fikk vi antagelig ett svar på hvorfor tårnfalken forsvant i mars eller deromkring - hønsehaukene som har vært der i vår har begynt å bygge reir... også her blir det intr. å se om de takler alle turgåerne på Fornebu...

Tilslutt en quiz til ledige stunder :

Quiz 1 - Hvilken art har lagt disse eggene? Kun moselag ca. 1 cm tykt....
Quiz 1 - reir med eggene.
Quiz 1- eggene.

Quiz 2 - hvilken art har lagd dette reiret?






torsdag 1. mai 2014

April ble en bra pullus måned.

Tidlige kattugler har vi skrevet om fler ganger allerede.

Men vi tåler enda et bilde.

Da vi hang ut nye kasser på Lilløya i mars hadde skogduene egg i en kasse der ute. Denne har blitt sjekket, eggene har klekt, men ungene var døde, omtrent en uke gamle. Disse ble kastet ut og dua har allerede lagt to nye egge. Den gjengen somler ikke! Ikke John Martin heller, han har hengt ut to nye kasser til dem og det synges tett!
Motivert av at det virker fikk jeg sjekket mine tre på Bygdøy også. De har som nevnt aldri virket og har nå blitt flyttet litt. Det var lurt. Nå var det to egg i den ene og to så vidt merkestore i en av de andre!

Dueunger er noe for seg selv.

En kveld fikk vi også sett over ugle og andekassene til Morten ute i Enebakk. Der var det lite annet enn vepsebol fra i fjor. Men på tilbakeveien tråkket vi også opp en rugde. Det ble gledesstrålende uttalt at det var gøy med reir, men det var jo unger! Og vaderunger kan ta ring behagelig tidlig.


 

Mindre overaskende var det at ravnen hadde klare unger i april i år også.

Dette er minstemann. De to største veide over kiloen.



Det har blitt brukt en del tid på å sjekke ut andre lokaliteter for ravn også. To av fjorårets står tomme, en som nok har unger ligger skikkelig ugreit til og en har litt for små unger.

 

Montro hvilke overraskelser mai bringer?