tirsdag 21. august 2012

Aktive dager på Lilløyplassen...

Studier av en tornsanger på nært hold er spennende...

 Fredag 17 august hadde sommerskolen i Bærum sin siste dag før den "ordentlige" skolen starter opp, og ringmerkingsgruppa ble spurt om vi kunne demonstrere ringmerking for deltagerne. Vi er som vanlig ikke vanskelige å be og Johnny stilte opp for de 24 barna som tok turen. Det var stille på trekkfronten, men det ble nok fugl til at vi fikk vist ringmerking og fangst i tillegg til å fortelle om hvor de forskjellige artene drar under trekket. Og ikke minst nok til at de mest ivrige fikk hjelpe til med å slippe fugl etter merkingen. Alltid like populært å få komme så nært fuglene.


Denne løvsangeren fpr representere regnværsdagen...


Oppildnet av fredagens merking bestemte Johnny seg for å overnatte og starte fangst fra grålysningen på lørdag (18 august), men her ville værgudene det anderledes - regnet falt jevnt og trutt. Først i to tiden gav det seg og nettene igjen kunne åpnes trygt. Men som vi vet er det lite fugl å få på ettermiddagen på Fornebu så fangsten denne dagen ble bare 6 fugl. Så da var det like greit at Terje dukket opp på ettermiddagen og vi kunne finne på litt annet fornuftig.


Terje i friskt driv slepende på nypebusker...

 Med annet fornuftig menes lage ny fangstplass inne i syrinene bak den hule lønnen! Vi satte igang med rydding av nettgate, og jo mer vi fikk sett på stedet jo mer enige ble vi om at vi burde flytte heisnettet inn hit nå som vi ikke kan benytte det gamle stedet pga. beitedyrene i reservatet. En fordel i tillegg til at syrinene har en høyde som burde gi bedre fangsteffekt enn "skogen" er at det er nært nok til at vi kan vurdere å strekke strøm bort fra huset - noe som vil spare batteripenger og ladetid. Inntil videre lagde vi imidlertid bare en en enkel vinkel ved lønna så får tiden vise hva vi ender opp med her... Vi tok også en runde med syringbeskjæring inne ved huset slik at forplassen er klargjort til nettfangst til vinteren. Du verden så flinke vi er...
















Søndag 19 august var det klart til nok ett innrykk på Lilløyplassen og nok engang ble vi forespurt om å merke fugl for å vise publikum. Denne dagen var det Oslofjordens friluftsråd som hadde sitt Naturlos arrangement her. Terje og Johnny hadde nettene oppe fra kl seks etter en heller regnfull natt. Vi fikk også anledning til å teste det nye oppsettet vårt - hvilket ga bra resultat på en stille trekkdag. Fuglene var ikke så ivrige på å gå på lyd heller - flere gulerler ble hørt og sett, men de ville ihvertfall ikke. Istedet ble krydderet en møller og to svarthvite fluesnappere, arter vi ikke merker overdrevet mye av på Fornebu. Familiene som dukket opp var lydhøre ovenfor ringmerking og trekk. Og noen heldige barn fikk selvfølgelig slippe fugl denne dagen også.



Møller merkes det ikke så mange av på Fornebu...

Grå fluesnapper er en art det har vært endel av i år...       

En mindre fotogen svarthvit fluesnapper...


Merket disse dagene (17-19 august) :
______________________________
Svarttrost 4
Gråtrost 1
Heipiplerke 1
Rødstrupe 2
Jernspurv 1
Hagesanger 7
Munk 4
Tornsanger 2
Møller 1
Løvsanger 3
Svarthvit fluesnapper 2
Grå fluesnapper 1
Kjøttmeis2
Bokfink 1
Grønnfink 1
______________

Totalt 33
______________

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar