lørdag 25. juli 2009

Sommer på fjellet II

Ettet å ha vært borte fra hytta noen dager, var det noe mer fugl i området. Det kan være fordi de har fått litt fred fra meg, men antagelig også fordi det har blitt mer bevegelse i fuglene. Nå var det også tydelig flere grønnsisik i lufta og de første 1k ble merket. Avreisedagen var typisk nok den beste. Jeg måtte stenge nettet tidlig for å få tid til å pakke. Rakk akkurat å få med en ung dompap. De ser litt spesielle ut.


Dompap 1k

En gråsisik hadde svensk ring. I følge Svensk Ringmärkningsatlas blir 0,2% av merkede gråsisik gjenfunnet (som i Norge). Halvparten (168) av disse i utlandet. For perioden mai-august er de aller fleste funnet i eller nær Norge.


Gråsisik 1k

Resultat
Blåstrupe (3 1k og 1 ad hunn)4
Kjøttmeis (7 pull og 8 1k)15
Bokfink 1
Bjørkefink 6
Grønnfink 16
Grønnsisik 10
Brunsisik 1
Gråsisik 35
Dompap (1k)1
Sum89

onsdag 22. juli 2009

Fangst av mytende gjess.

Mandag 20. juli var det nok en gang tid for fangst av mytende hvitkinngjess. Dessverre har vi litt få steder hvor det er mulig å gjennomføre dette stuntet. Det ble Frognerkilen i år også, selv om vi visste at mange av fuglene der allerede er merket. (Dette sa jeg i fjor også, da ble det 47 nymerkinger…)
Det ble meget bra oppmøte. 12 mann og Ingunn. Ikke hver dag vi har folk fra tre ringmerkingsgrupper tilstede! Hyggelig at folk fra Hamar og Østfold RG kunne være med. Denne typen erfaringsutveksling er noe jeg setter veldig pris på. Skulle forundre meg om vi ikke har noe å lære av hverandre.



Mens vi rigget fangstinnhegning og ledegjerder gikk en delegasjon for å inspisere gjessene. Drøyt 70 stk med stort og smått hadde møtt opp. Utstyrt med penn og papir fikk vi kontroll på kodene på alle plastringene før sirkuset startet. Erfaringen sier at vi sjelden får tak i alle. Dette skulle vise seg lurt. Av denne gjengen var det hele 14 stk vi ikke fikk fanget. Det kom derimot til 5 nye!


Vanligvis er selve fangingen en grei historie. Vi lokker dem opp på land med brød, går på lang rekke inn mellom dem og vannet og leder dem inn i innhegningen. Jo mer de føler seg presset, jo mer søker de sammen til en tett flokk. Men ikke i år. Enkelte par med unger kom for og spise. Resten virket mette og uinteressert. Når vi nærmet oss gikk de alle veier og ut på vannet. Etter tre forsøk og tomme for mat var det fristene å gi opp. Vi ble likevel stående å skravle en stund. Da fikk gjessene omsider fred til å gresse på eget initiativ og samlet seg ganske fint. Her var det bare å benytte sjansen, slenge ut noen ferske hveteboller og sette i gang. Vi klarte det! Kunne selvfølgelig ønsket oss flere, familiene med unger for eksempel, men noe ble det. 50 gjess var omsider fanget i innhegningen.
44 hvitkinn- og 6 grågjess. En av de som allerede hadde metallring fant ut hvor det største hullet i nettet er…




Selve merkingen er egentlig en likefrem operasjon. Man tar opp en gås, skriver av nummeret eller setter på en ny ring og setter den ned i innhegningen ved siden av.

Kvelden begynte å ligne en tålmodighetsprøve, men til slutt gikk det likevel veldig bra. Folk og værguder var tålmodige og blide. Det ble rett og slett en hyggelig og lærerik kveld.


Merkeresultat:

Hvitkinngås; 12 fikk både metall- og plastring.
7 hadde metall og fikk bare plastring.
24 hadde alle ringer på pass. 12 av disse ble det tatt fjærprøver av.
Grågås; 6. En familie, mor, far og 4 store unger. Alle fikk metallring.
Oppi alt dette fikk vi også lest av en hettemåke med hvit plastring. Skulle ikke forundre meg om den, som flere lignenede vi har sett, er del av et dansk prosjekt.

onsdag 15. juli 2009

Sommer på fjellet

På hytta har jeg to foringsplasser. En for de som har ring og en for de som skal få. Det er ikke alle fuglene som skjønner det, men i hovedsak fungerer det. Tidligere i år hadde jeg ett nett på hver plass og da ville veldig mange prøve begge nettene før de var fornøyd. Foring med solsikkefrø på denne tiden vil i praksis gi grønnfink og gråsisik, men noen andre slenger innom for å være sosiale. En svarthvit fluesnapper hann gikk på lyd, mens en 1k rødstjert kom først en stund etter at jeg hadde sluttet å spille rødstjertlyder. Gråtrost gikk også på lyd, men mange spratt ut igjen. Tror jeg må få meg et trostenett.


Rødstjert 1k

I fjor var det kjøttmeis i alle brukte kasser i området (+ ett rødstjertforsøk) mens i år var det minst to rødstjert- og minst to svarthvithekkinger. Med unntak av et kull med sistnevnte var jeg for sent ute til å merke dem. Kjøttmeisen var jeg for sen eller for tidlig ute med. Men får se om jeg finner noen klare i morgen.


Blåstrupe 1k

Noen kontroller har det også blitt. En grønnfink hadde dansk ring og en annen var merket av Per Kristian Slagsvold på Røa i oktober 2008. I mars var det en her merket nordvest i Nederland som 1k i november 2007. En grønnfink og fire gråsisik merket her oppe for ca et år siden ble også kontrollert.

Resultat for 10 dager med litt fangst nesten hver dag
Blåstrupe 1
Rødstjert 1
Gråtrost 2
Rødvingetrost 2
Løvsanger 1
Svarthvit fluesnapper 7
Kjøttmeis 2
Bjørkefink 1
Grønnfink 45
Grønnsisik 5
Gråsisik 45
Sum112

torsdag 9. juli 2009

Rødstjert

Status for mitt kassefelt på fjellet i Sør-Aurdal er nå 5 kjøttmeis-, 2 svarthvit fluesnapper- og 4 rødstjerthekkinger (42 kasser). I tillegg har 8 "brett" lagd for gråfluesnapper og linerle, gitt 1 gråfluesnapper- og 1 rødstjerthekking. Jeg har fanget rødstjerter på 4 datoer fra 1.mai til 1.juli. Dette har resultert i 10 nymerkinger ( 8 M + 2F) og 1 kontroll (M), i tillegg har jeg observert en ringmerket hunn.

Erfaringene mine fra flere år med rødstjertfangst for Naturhistorisk museum (Trysil, Røros og Sør-Aurdal), er at rødstjerthannen er forholdsvis grei å fange tidlig i hekkesesongen med bruk av lyd, men at det blir vanskeligere utover i rugetida. I unge tida ser det også ut til å være størst respons fra hannene tidlig i perioden. Utover i ungetida det kan være like bra å fange uten bruk av lyd, men plassere nettet strategisk i forhold til inn- og utflyvning av kassa. Det kan være stor individuell forskjell, noen hanner kommer svært raskt, mens andre ikke viser seg i det hele tatt.

Bildet viser en ung hann (den har svært mye hvitt i strupen), som ikke lot seg fange.

onsdag 8. juli 2009

Tær og føtter.

Nå var det lenge siden jeg har kommet med noe. Det har ikke skjedd all verden, har vært på sommerferie.
Men det var jo fugl der også. Sjøfugl. Bra med gråmåke og svartbak, elendig med sildemåke. De lå på egg fremdeles 28. juni. Det lover ikke godt.
Tjeld og makrellterne fikk jeg gledelig nok tak i litt fler av enn jeg pleier. Ikke noe galt om vaderunger, de er fantastiske, men terneunger er også noen sjeldent fine skapninger. Et tema som har dukket opp i tidligere blogger er føtter.
Kvinand og sothøne har kule føtter. Terner har søte føtter. Små orange svømmeføtter. Jeg gleder meg veldig til jeg får tak i en sandlo. Johnny har mange ganger lovet at de har de vakreste og mest nurkete tærne som finnes!
Mulig vi har en fetich…



Ville ikke helt sprike med tærne for fotografen.

Jeg har også hilst på en gjeng med ekstra lange tær. Ikke søte, men sikkert effektive. Spurvehauk. Avstanden mellom bakklo og kloa på lengste fremtå er imponerende. Litt artig er det også å kunne kjønnsbestemme pullus. I dette reiret var det bare en hann, en av de eldste, men klart den minste. Tarsene er også helt tydelig tynnere.



Et forsøk på å vise størrelses forskjellen mellom kjønnene.
Også her hadde fotografen hadde litt for få hender…

torsdag 2. juli 2009

Jessheim II

Da er nok min pullusporsjon over for i år - uten noen bomber.

Jeg har vært på Jessheim tre ganger siden sist: 6., 17. og 30.juni.

Den 6. fikk fire kjøttmeiskull (ett med 9 og ett med 10 unger) og 2 rugende svarthviter ring.

Den 17. var det 2 nye kjøttmeiskull og et blåmeiskull som ble merka. Det ene kjøttmeiskullet bestod av bare 2 unger, og det andre med 6 unger, virket etter merking litt rart, da de var noe kaldere enn andre, og de virket også mer sultne. Dessuten viste det seg at foreldrene ikke kom de ti minuttene jeg venta for å se om alt var ok.

Den 30. var det svarthvitene sin tur. Tre kull med 6 unger hver fikk ring. Det fjerde kullet var fløyet ut. Det kjøttmeiskullet som virket spesielt et par uker tidligere, hadde som jeg fryktet dødd like etter merking.

Etter første blogg fra Jessheim ble det merka der
7 blåmeis, 49 kjøttmeis, 20 svarthvit fluesnapper.

I tillegg har jeg i samme periode merka et kjøttmeiskull (8) i Sagdalen og et svarthvitkull (5) ved Øyeren.