onsdag 29. april 2009

Parkfangst uke 17.

Om vi ikke akkurat fanger parker, bruker noen av oss en del tid på å fange inn fugl i byens parker, dammer og strender. Det er nyttig å lære mer om de fuglene som bor midt i blant oss og helt i tråd med Ringmerkingsentralens oppfordring om å merke brødtamme vannfugler.
I vinterhalvåret hender vi tar et heldagsstunt, vår og sommer blir det oftere litt her og litt der i farten. Jeg skal forsøke å lage noen små ukesvise oppsummeringer. Forhåpentlig også som en oppmuntring til andre.



April er en spennende måned. Etter en vinter der de fleste fuglene holder seg mye på samme sted, er det nå langt større bevegelse. De fleste endene har reist ut av bykjernen til hekkeplassene, gjess og hettemåker har rykket inn. Disse har gjerne med seg gamle ringer det er spennende å få lest av. Som en hettemåke jeg traff i Frognerparken, den ringen står det Brussel på!
Har også lest av en drøss med gåseringer, de aller fleste merket av oss i fjor.

Merkeresultat:
Grågås 1
Kanadagås 1
Hettemåke 4
Fiskemåke 1
Bydue 4

torsdag 23. april 2009

En pasient er sluppet fri.

Dette er en lang historie fra noen hektiske dager i en ung perleugles liv.
Det begynte torsdag i forrige uke. Da ble tassen funnet forkommen på Tåsen. Per Gylseth var og tittet på den og via hans og John Martins veterinærbekjentskaper kom den i pleie. Det ble konstatert hjernerystelse, men ingen bruddskader. Resepten ble lød på en rolig langhelg på Veterinærhøyskolen tilsatt to mus og en rotte. Dette ser ut til å ha virket.
Pigg og fin ble den plukket opp av Fuglehjelpen for å fraktes til skogs og slippes. Først på dette stadiet ble jeg innkaldt, egentlig bare for å merke den, men fikk den med meg så jeg kunne slippe den litt utenfor allfarvei.
Parkeringsplassen ved Sandbakken ble valgt. Godt unna tettbebyggelse og større veier. Klokken 2150, etter at trostekoret hadde stilnet, ble den tatt ut av buet, fikk et lite minutt i hånden for å orientere seg før jeg slapp. Helt ugrunnet var jeg litt spent flygeferdighetene, den pilte stødig og lydløst inn i nærmeste gransnar.
Igjen sto jeg full av undring, mon tro hva ugla tenkte?



Nymerket og friskmeldt pasient.



Her ser det ut som det er to generasjoner svingfjær. Det skulle tilsi en 3k.

søndag 19. april 2009

Rolig helg på Lilløyplassen


Sivspurv, 4k hunn
To rolige morgener med merking på foringsplassen. Lørdag var det mest bjørkefink og grønnsisik i området. En kjøttmeis ble sett fange en mus (unge)og fly med den i klørne opp i et tre. Musa var fortsatt i live, men ble effektivt avlivet og spist. Det var riktignok en liten mus, men jeg synes meisen levde godt opp til navnet sitt.

Søndag kom Johnny og grønnfinkene. Finere vær gjorde at vi satt mest ute og sikkert forstyrret fangsten noe. På den annen side fikk vi med oss en del kornebbgjess og storskarv som trakk over. Årets første munk sang i buskene.


Linerle, 2k hann

Den første linerla og grønnsisiken for året her ute ble fanget og merket. Det er mye linerle rundt huset, men sjelden de går i nettet. Et forsøk på et nett bak uthuset med bjørkefinklyd på spilleren var mislykket. Ingen fugl i det nettet.


Til sammen 20 fugl merket. En blåmeis i sitt sjette år, og en sivspurv Carsten merket som 1k samme sted høsten 2006, ble kontrollert.

Resultat: 10 grønnfink, 4 bjørkefink, 4 grønnsisik, 1 linerle, 1 gulspurv

fredag 17. april 2009

Endelig!

Etter en ukes venting skjønte en av ringduene hjemme hvordan den skulle gå i fella! Nå i april oppsøker de gjerne foringsplasser og forsyner seg av restene etter meisene og finkenes frøkalas. Så langt jeg vet er dette den tredje gruppa fanger denne måneden. En ble hengende i et småfuglnett i den berømte fuglehagen på Røa og en gikk i et uglenett hjemme hos meg. Stormasket nett er lurt, men grønnsisikene fyker rett igjennom! Det er alltid spennende å få merket arter vi ikke har så mye data på.

Ringdue
Dagens morgenfangst.



Det er mye fjær. De er ikke så store som det kan se ut som.

tirsdag 14. april 2009

Foreningstur på Fornebu

2. påskedag er en tradisjonsrik turdag arrangert av NOF OA og Terje Bøhler for å se på trekkfuglene. På Lilløyplassen var det som vanlig ringmerking med Johnny. På grunn av lett regn satt vi opp kun ett nett på foringsplassen. Mange mennesker forbi nettet skremte nok noe fugl men det ble nok til å vise fram til nysgjerrige og til at to under opplæring fikk prøve seg litt.

Tilsammen 18 fugl fikk ring. En sivspurv som ble kontrollert var merket 2006 og kontrollert våren 2007. Begge på samme sted. Noen lokale meiser ble også kontrollert.

Resultat:
6 grønnfink, 3 sivspurv, 2 bjørkefink, 2 rødstrupe, 1 kjøttmeis, 1 blåmeis, 1 pilfink, 1 gråsisik og 1 gulspurv.

mandag 13. april 2009

Bergirisk på Fornebu

Carsten og John Martin gjorde et forsøk på å merke noen bergirisk i Nansenparken på Fornebu. Vi har ingen erfaring med denne arten fra før, men det er gøy å prøve noe nytt. Det ble satt opp tre ni-metere og spilt lyd. Etter 25 minutter så vi at det var fugl i nettet og ventet litt til før vi sjekket. Nye merkearter lå klare å ventet.

Resultatet ble: 10 bergirisk, 2 sivspurv, 1 steinskvett og 1 lappspurv

Twite
Bergirisk 3k+ hann

Vi valgte et område av parken som ennå ikke er parkifisert, med hauger av leire og skifergrus. Mange stedegne frøplanter trives her og gir mat til f.eks. bergirisken. Besøk av området tidligere i uken ga indikasjoner på hvor bergirisk og annen fugl likte seg. Det første nettet ble satt opp i et søkk nedenfor noen populære hauger og nesten all fugl gikk i her. De to andre nettene sto normalt på det første, men i helt åpent terreng. Kun én sivspurv gikk i disse. Muligens fungerte de som ledegjerde.


Steinskvett 2k hann


Lappspurv 3k+ hann

søndag 12. april 2009

Foringsplass Neslandsvatn

Denne påsken besøkte jeg broren min på Neslandsvatn i Telemark. Da jeg ankom satt det kanskje 150 fugl på foringsplass og i trærne rundt. Dette måtte bli bra. Jeg skyndte meg å sette opp et nett og noen minutter senere satt det 15-20 fugl i nettet. Siden jeg bare hadde med 20 poser, var det akkurat passe. I løpet av to halve og en hel dag var 173 fugler merket og noen få lokale meiser kontrollert. Med mindre sol og flere nett kunne det blitt noe mer, men det er greit å kunne slappe av litt også.



Resultat
Jernspurv 1
Rødstrupe 1
Svarttrost 1
Blåmeis 3
Kjøttmeis 7
Bokfink 61
Bjørkefink 17
Grønnfink 1
Grønnsisik 65
Brunsisik 1
Gråsisik 4
Dompap 11
Sum173